Дома / Вицови / Виц на денот

Виц на денот

Сам сум

Трпе тропа пред врата и вика:
– Отварај!
– Кој е?
– Ја сум мори маж ти!
– Чекај не можам гола сум
– Отварај ја сум, сам
– Абе ти си сам ама ја не сум сама..

Прслуци

Трпе пијан се враќа по полноќ и пред себе тркала една автомобилска гума.
Трпана го прашува:
– Зошто ти е таа гума, бе, глупак, па ти немаш кола?!
– Те прашувам ли јас тебе зошто си купуваш прслуци?!

Во градинка

Две деца во градинка се караат:
– Мојот татко има лаптоп!
– И мојата мајка, исто така има лаптоп!
– А пак тато има џип!
– И мама има џип!
– А пак тато има куре!
– Мама, исто така има!
– Е како така, мајка ти не може да има куре!
– Има, има! Во фиоката!

Соблакање

Две пива седат дома и пијат и им влегува една ракија, ги соблекува патиките, и пивата и викаат:
– Не се соблакај, домашна си.

Шалтер

Малиот Трпе го прашува татко му:
– Тато што е тоа Шалтер?
– Оди прашај ја мајка ти.
– Мамо што е тоа Шалтер?
– Оди прашај го татко ти.
– Татооо бе паа..
– Тоа е сине, тоа е шалтер..

Ракија

Влегува Цветко во кафана и ја прашува келнерката:
– Срце убава ви е ракијата?
– Како мене!
– Епа дај едно пиво.

Рај и пекол

Умира Трпе и застанал пред портите на рајот. Доаѓа Господ и му отвара.
– Господе, јас сум Трпе и живеев праведен живот. Мслам дека сум за тука.
– Да Трпе, за тука си. Сигурно си гладен, ќе јадеш ли со мене?
– Зошто да не.
Отворил господ рибина конзерва, седнале и почнале да јадат. Додека јаделе, гледа Трпе долу во пеколот како јадат печено месо, пијат вино, трешти музика..
На другиот ден пак конзрва а во пеколот печено прасе. Трпе го прашал Господ:
– Господи, се извинувам ама нешто не ми е јасно, ние тука во рајот јадиме конзерви а оние во пеколот се гостат со се и сешто!
– Трпе, како да ти кажам, не се исплатува да готвам само за двајца.

Почитување

Цветко го прашува Трпе:
– Те почитуваат ли децата?
– Како Бог!
– Вистина?
– Да, да. Речиси не ме ни слушаат, молбите не ми ги исполнуваат. Се однесуваат како воопшто да не постојам, но штом ќе им притреба нешто – почнуваат да се молат…

Избори

МАКЕДОНИЈА последни избори:
На избирачко место доаѓа средновечен човек да гласа. Како што е редот дава документ за идентификација зема ливче, гласа, го става во кутија.
Прашува кој е претседател на Комисија на тоа избирачко место. Се јавува еден господин:
– Јас сум претседател !
– Ќе може ли да ми дадете еден стол да седнам до врата.
– Може, вика претседателот и му даваат стол.
Човекот седнува на стол и така поминуваат триесетина минути, членовите на комисијата се погледнуваат во очи и се чудат. Гледајќи ја ситуацијата, претседателот го прашува:
– Како сте, сеуште ли ви е лошо?
– Подобро никогаш и не ми било, многу се радувам за оваа средба.
– За каква средба, не ве разбирам?!
– Па чекам да дојде таткоми да гласа.
– Требало заедно да дојдете , стар човек е сигурно а и тука не е место да се чекате.
– Точно господине во право сте, стар човек беше, ама одамна е починат.
– Мислам се шегувате, како може починал а да гласа?
– Па како можеше на претходните избори да гласа, а јас да не го видам? Денес сигурно ќе гласа во 19 часот.

Врска

Две плавуши прават муабет:
– Како ти е врската со дечкото?
– Не ми е повеќе дечко!
– Така и му треба, еден е клошар во градот.
– Сопруг ми е…
– Епа со среќа, баш си одговарате.