Дома / Факти

Факти

Факт #181

Редбад, последниот пагански крал на Фрисија (денешна северна Холандија) одбил да стане христијанин затоа што го “преферирал друштвото на своите пагански предци во Пеколот отколку друштвото на своите непријатели во Рајот”.

Повеќе...

Факт #180

Марката “Адидас” е измислена од поранешен член на Нацистичката Партија, Адолф Даслер. Неговиот надимак бил Ади, а кованицата “Адидас” ја составил од својот надимак и од првите три букви на неговото презиме.

Повеќе...

Факт #179

Наполеон и Хитлер се родени со разлика од 129 години, дошле на моќ со разлика од 129 години и ја окупирале Русија со разлика од 129 години.

Повеќе...

Факт #177

Црвената панда е толку уникатна што нема ниту еден друг вид кој и е близок, всушност тие се единствени живи суштества од својот генус и фамилија.

Повеќе...

Факт #176

Чинот на “Давање клуч од градот” е средновековна практика, во тој период од историјата портите на градовите се заклучувале во текот на ноќта, меѓутоа како посебна чест биле давани клучеви на луѓе кои имаат направено нешто големо за градот да може да се движат слободно.

Повеќе...

Факт #174

Nissan го користеле бројот 23 во мотоспортот затоа што бројот 2 преведен на Јапонски се чита “ни”, а бројот 3 се чита “сан”. Бројот 23 преведен е Ни-Сан.

Повеќе...

Факт #173

Првиот веб сајт во светот, како што ние ги знаеме денес, бил лансиран во 1992 година и сеуште е онлајн.

Повеќе...