Дома / Вицови / Информатички

Информатички

Лозинка

Ве молиме напишете ја вашата лозинка.
– рози
Лозинката мора да биде подолга.
– розови рози
Лозинката мора да содржи барем една цифра.
– 1 розова роза
Лозинката не може да содржи празни места.
– 1розовароза
Лозинката мора да содржи барем 8 различни симболи.
– 1ебанарозовароза
Лозинката мора да содржи барем една голема буква.
– 1ЕБАНАРОЗОВАРОЗА
Лозинката мора да содржи барем една мала буква.
– ЕбанаРозоваРоза
Лозинката мора да содржи барем една цифра.
– 1ЕбанаРозоваРозаДаТиЕбамСеПоСписок
– Лозинката веќе е зафатена.

Сајбер безбедност

Хакер влегува во компанија:
– Здраво, аплицирам за работното место “специјалист за сајбер обезбедување”.
– Вашето CV?
– Го оставив на вашиот desktop!

Компјутер од женски род

Шест причини зошто компјутерите мора да се од женски род :
1. Штом набавите еден, некој друг и подобар се наоѓа веднаш „Зад аголот“.
2. Внатрешната логика не ја рабира никој друг освен креаторот.
3. Дури и најмалите грешки се внесуваат во меморијата.
4. Матичниот јазик што компјутерите го користат за меѓусебна комуникација не го разбира никој друг.
5. Пораката „Bad command or file name„ (Погрешна команда или ме на фајл) е информативна колку и исказот: „Ако не знаеш зошто ти се лутам, јас сигурно нема да ти кажам“.
6. Штом се приврзете кон еден компјутер, половина од вашата плата ќе ја трошите за да купувате додатна опрема.

Ноќевање

Се враќа мрежен администратор дома по 2 дена и жена му го чека на врата:
– Ајде сега да ми објасниш каде беше и што правеше!
Човеков сиот расеан вели:
– Види драга, вчера требаше да се одржи состанок на работа и чекавме додека дојде делегација од странство. Откако заврши состанокот, доцна вечерта почна да врне силен дожд. Една колешка што работи како секретарка требаше да си оди дома и јас ја префрлив со кола. Пред нејзината зграда, штом тргнав дома предната десна гума ми пукна. Земав да ја поправам ама многу врнеше и секретарката ме покани да влезам кај нејзе да се напијам чај со рум додека не преврне. Штом преврна си реков да тргнам накај дома ама видов долу полиција и што да правам… Пиев алкохол и ќе ме казнат веднаш, си реков. Колешката ми понуди да преспијам кај нејзе, па затоа се враќам денес.
На сето тоа жената му одговара:
– Е да бе, ти мене ќе ме лажеш. Цела ноќ си ја преседел у канцеларија на интернет идиот еден!

Мрежист

Како мрежист ѝ се пушта на програмерка?
– Прави ping и чека да види дали ќе добие reply или пак destination host unreachable.

Технологија

На саем за компјутери Бил Гејтс повеќе пати ја споредувал компјутерската индустрија со автомобилската. Патем изјавил:
“Ако Џенерал Моторс беше во чекор со технологијата како што е случајот со компјутерската индустрија, ќе возевме автомобили кои што ќе чинеа 25 долари и со литар бензин ќе поминувавме 1000 километри”.

На ова Џенерал Моторс се огласи со соопштение до печатот:
Ако Џ.М. ја развиваше технологијата како Мајкрософт, сите ние ќе возевме автомобили со следниве карактеристики:
Повеќе…

Хардвер

Што е хардвер?
– Нешто што претрпува удари кога не работи софтверот.