Дома / Вицови / Расистички (страна 3)

Расистички

Нов стан

Рамче добил социјален стан од општината, опремен комплет. По месец дена оди Рамче во општина и го враќа клучот:
– Еве ви го станот, да ви се серам во него!
– Што е бе Рамче? Што не е во ред?
– Откако се вселивме во станот, жена ми секој ден се бања, пичката и нема веќе ни вкус ни мирис…

Близначиња

Циганче: Дај 5 денара, Господ две близначиња да ти даде.
– Не сакам близначиња..
Циганчето: Епа добро едно близначе..

Живеалиште

Го затвориле Рамче во полиција и го прашуваат:
– Како се викаш?
– Рамче.
– Каде живееш?
– Пролетерска 10.
– Не лажи бе! (следува ќотек)
На вториот ден:
– Како се викаш?
– Рамче, бе бате.
– Каде живееш?
– На пролетерска 10, бе бате.
– А бе, зошто лажиш! (пак ќотек)
На третиот ден се повторува истото и го пуштат да си оди.
Се прибира дома, и пред врата го чека Ајшето и му вика:
– Ах мој Рамче, оди криј се каде знаиш, три дена идат полицајци и питуат “тука ли живее Рамче”, а јас ги лажам “нема таков човек тука.”

Промена на времето

Новинари сретнуваат маж и жена – роми:
– Дали ноќеска го вративте саатот?
– Ноќеска? Ауу не, денеска ќе го враќаме, не знаел малиот, мислел дека е мој…

На рамо

Циган тркала некое железо и друг циган му вика:
– Абе шо го тркалаш, тури го на рамо.
– На мајка ти да го турам, Рамо ми е брат.

Тврдо

– Рамче, ај на паркет!
– Шо ти текна мори на паркет?!
– Да сетам нешто тврдо!

Земање

Циганка му вика на татко и:
– Тато ќе ме земеш ли од градинка?
– Нека те земе маж ти, ја сум на школо…

Капацитет

Зошто Рамче дува 40 свеќи на својот 4ти роденден?
– Татко му го тестира да види дали има капацитет за труба.

Воз

Двајца роми се качиле во воз за да патуваат и тоа едниот од Скопје за Белград, а другиот од Скопје за Гевгелија. Но и двајцата влегле во ист воз кој одел за Белград. Во вагонот едниот го прашал другиот:
– На каде одиш?
– Јас одам за Белград по работа. Ами ти кај одиш?
– Јас одам за Гевгелија.
По кратка пауза заклучиле до каде дошла технологијата на железницата истовремено да оди во два правци.

Роми во Африка

Оди Рамче во Африка, сретнал црнец и го прашал:
– Зарем вие сите сте вака црни?
Африканецот:
– Да.
Рамче:
– Па тогаш какви се ромите кај вас?