Чај

Сосетките седат и си пијат кафе и едната и се жали на другата:
– Кажувај некој совет, што да правам? Трпе ме тепа секој пат како се прибере пијан.
– Не се секирај, го знам лекот. Купи си чај од камилица и кога ќе се прибере пијан, започнувај да правиш гаргара.
Тепаната не видела некоја смисла во советот, но сепак решила да проба. По една недела, двете пак се гледаа. Тепаната и вели на другата:
– Леле, Господ да те богослови! Откако почнав гаргара со камилица, со прст не ме допре.
– Ееее, па прашај паталец, друго си е кога си ја држиш устата затворена…

Обиди се со

Заболекар

Заболекарот додека се спрема да ми извади заб: – Не се секирај Трпе, за се …