Пијавици

Двајца кавадарчани ловеле риби на Тиквешко. Едниот отишол да вади пијавици затоа што снемале. Додека го немало, другиот ја фатил златната рипка. Таа му рекла:
– Ќе ти исполнам 3 желби ако ме пуштиш?
Овој рекол па прво сакам да сум многу богат.
Добро рекла рипката.
– Потоа сакам да имам убава жена.
Дадено рекла рипката. А која ти е трета желба?
– Па ајде да не ми се луте другарот, нека му се исполни и нему една желба
– Важи рекла рипката и тој ја пуштил. Тогаш од зад грмушките се појавува пријателот и му вели:
– Санде да ти го начукат 100 магариња, тука никаде нема пијавици.

Обиди се со

Еж

Бил на одмор Трпе со Трпана и малиот Цветко. Ловел риби и фатил златна рипка. ...