Бродолом

Имало бродолом и Трпе и Цветко мртви жедни и гладни пловат во чамец по океанот. Очајни ловат риби и фаќаат златна риба. Рибата им вика ако ја пуштат ќе им исполни само една желба. Трпе малку размислувал и посакал целиот океан да се претвори во пиво. За неколку секунди океанот станал пиво.
После некое време се слуша лупање на пивски бранови во чамецот. Цветко со гадење гледа во океанот:
– Абе Трпе, стварно си кретен, сега мора да мочаме во чамецов!

Обиди се со

Еж

Бил на одмор Трпе со Трпана и малиот Цветко. Ловел риби и фатил златна рипка. ...