Дома / Вицови / Расистички

Расистички

Подароци

Дедо Мраз дели подароци на улица, а меѓу собраните бил и Рамче.
Дедо Мраз:
– Кој сака кола?
Рамче:
– Јас сакам.
Дедо Мраз:
– Кој сака топка?
Рамче:
– Јас сакам.
Дедо Мраз:
– Кој сака компјутер?
Рамче:
– Јас сакам.
Дедо Мраз веќе изнервиран:
– Кој сака ќотек?
Рамче:
– Дајте бе луѓе, земете и вие нешто не само јас.

Невина

Го ожениле Рамче и ја донеле новата жена дома. После првата брачна ноќ, Рамче искача од куќарката и налетува на татко му. Татко му го прашува:
– И сине, каква е?
– Тато, беше невина…
– Бркај ја од дома, ако не чини за нејзината фамилија, нема да чини и за нашата.

Син

Му се родил син на Рамче и целиот среќен оди до болницата за да го види. На влезната врата не го пуштиле да влезе, па застанал под пенџерето и почнал да вика:
– Неџмиеее… Неџмии…
– Што се дереш Рамче? – извикала жена му.
– Личе ли на мене?
– Неее…
– А на тебе?
– Неее…
– На татко ми?
– Ма јок!
– А на татко ти?
– Уште помалку.
– Епа на кого личе?
– Што ќе ти кажувам кога и онака не го познаваш човекот.

Нов стан

Рамче добил социјален стан од општината, опремен комплет. По месец дена оди Рамче во општина и го враќа клучот:
– Еве ви го станот, да ви се серам во него!
– Што е бе Рамче? Што не е во ред?
– Откако се вселивме во станот, жена ми секој ден се бања, пичката и нема веќе ни вкус ни мирис…

Близначиња

Циганче: Дај 5 денара, Господ две близначиња да ти даде.
– Не сакам близначиња..
Циганчето: Епа добро едно близначе..

Живеалиште

Го затвориле Рамче во полиција и го прашуваат:
– Како се викаш?
– Рамче.
– Каде живееш?
– Пролетерска 10.
– Не лажи бе! (следува ќотек)
На вториот ден:
– Како се викаш?
– Рамче, бе бате.
– Каде живееш?
– На пролетерска 10, бе бате.
– А бе, зошто лажиш! (пак ќотек)
На третиот ден се повторува истото и го пуштат да си оди.
Се прибира дома, и пред врата го чека Ајшето и му вика:
– Ах мој Рамче, оди криј се каде знаиш, три дена идат полицајци и питуат “тука ли живее Рамче”, а јас ги лажам “нема таков човек тука.”

Промена на времето

Новинари сретнуваат маж и жена – роми:
– Дали ноќеска го вративте саатот?
– Ноќеска? Ауу не, денеска ќе го враќаме, не знаел малиот, мислел дека е мој…

На рамо

Циган тркала некое железо и друг циган му вика:
– Абе шо го тркалаш, тури го на рамо.
– На мајка ти да го турам, Рамо ми е брат.

Тврдо

– Рамче, ај на паркет!
– Шо ти текна мори на паркет?!
– Да сетам нешто тврдо!

Земање

Циганка му вика на татко и:
– Тато ќе ме земеш ли од градинка?
– Нека те земе маж ти, ја сум на школо…