Дома / Вицови / Политички (страна 3)

Политички

Грујо по дипломирањето

Грујо по дипломирањето на економскиот факултет во Прилеп и рекол на мајка му:
– Да знаев дека е толку лесно ќе завршев и средно!

Институт

Разговараат двајца вмровци:
– Каде работиш, пријателе?
– Во Институт за заразни и паразитни болести.
– Како зараза или како паразит?

Политичар

Се враќа политичар дома и почнуда да ја бакнува жена му.
– Се е готово, ме избраа!
– Навистина? Да не лажеш?
– Не драга, веќе нема потреба.

Прилог

Оди Груевски кај Вили:
– Ако може една лесковачка.
– Сакате и прилог?
– Не, прилог ќе нарачам од Сител.

Голем број

Дошол вмровец на контрапротест на ГДОМ, а на нозете имал чевли број 55. Кога го прашале од штабот зошто дошол во толку големи чевли, тој им рекол:
– Па нели рековте да дојдеме во што поголем број?

Државен службеник

Државен службеник се враќа дома и го дочекува бесната сопруга.
– Па добро, каде си до сега?!
– Извини, драга, не го слушнав будилникот.

Избори

МАКЕДОНИЈА последни избори:
На избирачко место доаѓа средновечен човек да гласа. Како што е редот дава документ за идентификација зема ливче, гласа, го става во кутија.
Прашува кој е претседател на Комисија на тоа избирачко место. Се јавува еден господин:
– Јас сум претседател !
– Ќе може ли да ми дадете еден стол да седнам до врата.
– Може, вика претседателот и му даваат стол.
Човекот седнува на стол и така поминуваат триесетина минути, членовите на комисијата се погледнуваат во очи и се чудат. Гледајќи ја ситуацијата, претседателот го прашува:
– Како сте, сеуште ли ви е лошо?
– Подобро никогаш и не ми било, многу се радувам за оваа средба.
– За каква средба, не ве разбирам?!
– Па чекам да дојде таткоми да гласа.
– Требало заедно да дојдете , стар човек е сигурно а и тука не е место да се чекате.
– Точно господине во право сте, стар човек беше, ама одамна е починат.
– Мислам се шегувате, како може починал а да гласа?
– Па како можеше на претходните избори да гласа, а јас да не го видам? Денес сигурно ќе гласа во 19 часот.

Исповед

Политичар отишол на исповед. Попот го прашува:
– Каков грев имаш, чедо?
– Много сум алчен, оче!
– Тоа е голем грев! Треба да се избавиш од него!
– А како да го направам тоа?
– За почеток, сега кога ќе излезеш од црква дај 20 евре на првиот кој што ќе го сретнеш.
– Да му дадам 20 евра?!! Туку така да му дадам!!!
– Да, чедо, од некаде мора да се почне!
Политичарот се согласил. Излегува од црквата – околу никој нема.
Мрднал малку на страна – гледа проститутка. Нема друго – таа е првата што ја сретнал.
И’ се приближува и и’ дава 20 евра, а таа одговара:
– Тоа е малку! 50 дај!
– Како 50? Попот рече дека 20 е доста!
– Е, попот, попот! Ама попот е редовен клиент!

Прислушкување

Зошто досега не е објавен ниту еден прислушкуван разговор од претседателот Ѓорѓе Иванов?
– Затоа што неговиот мобилен телефон нема микрофон, само слушалка.

Компромис

Разговараат двајца службеници:
– Денес му поставив ултиматум на шефот: „Или ќе ми ја зголемиш платата, или ќе ја напуштам фирмата“.
– И, како заврши разговорот?
– Постигнавме компромис. Ниту тој ми ја зголеми платата, ниту јас ја напуштив фирмата.