Дома / Вицови / Лудница

Лудница

Две порции

Во кујната од една психијатриска болница се дели ручекот:
– Јас сум Никола Карев, дајте ми една порција!
– Јас сум Гоце Делчев, дајте ми една порција!
– Мене дајте ми две!
– Зошто тебе две? – зачудено прашала готвачката.
– Јас сум Кирил и Методиј!

Пролет

Малиот Трпе ја прашува учителката:
– Учителке, од кај знаете дека доѓа пролет?
– Штом панталоните купени лани можам да ги закопчам, поминала зимата Трпе.

Аеродром

Примаат пациент во лудница и докторот го прашува:
– Како се викате?
– Александар Македонски!
– Добро, кај нас има многу цареви.
– Јас не сум цар, јас сум аеродром.

Такси пациент

Двајца психијатри прават муабет. Едниот му вели на другиот:
– Колега, имам еден интересен пациент. Секој ден во 15:00 ч. иди кај мене на работа и ми вели дека е такси.
– Навистина интересно. И, како го лекуваш?
– Практично. Го терам да ме качи на грб и да ме однесе дома.

Прием во лудница

При посета на психијатриска болница Трпе го прашува директорот на кој начин одлучуваат кого ќе примат на лечење во болницата. Директорот одговорил:
– Многу едноставно, го ставаме пред када полна со вода и му даваме лажичка, чаша и канта и му кажуваме од кадата најбрзо што може да ја испразни водата.
– Аха, разбирам, вели Трпе, – оној кој е нормален почнува да ја вади водата со канта.
– Не, вели директорот – оној кој е нормален ќе ја извади затката од кадата. А вие сакате соба со балкон или без?

Штрк

Некој лудак го прашува Доктрот:
– Докторе вие имате ли деца?
А Докторот му вели:
– Не, немам деца.
– А сакате ли да имате деца?
– Да сакам.
И од позадина некој лудак дофрла:
– Немајте гајле Докторе, сметајте дека работата е завршена, јас сум штркот.

Љубовно писмо

Во лудница, некој лудак си седнал на страна и си пишува нешто. Доаѓа докторот и го прашува:
– Што пишуваш?
– Љубовно писмо.
– На кого?
– На сам себе.
– И што пишува во него?
– Немам поима, сеуште не сум го добил.

Скок

Си биле двајца ненормални на стокатница и едниот му рекол на другиот:
– Е колку сакам да рипнам.
– Рипни, јас ќе те фатам.
Така и направиле и едниот чекал долe. Поминал човек и му го прашал што чека и овој му рекол:
– Еве го чекам другарот да скока да го фатам.
– Ти да не си улаф, ако го фатиш и тебе ќе те отепа.
– Не бе, прво ќе го оставам два три пати да скокне па после ќе го фатам.

Пилот

Морало да ги пренесат лудаците до друга земја со авион затоа што немало каде да ги носат додека се реновира лудницата и сега во авионот: Влегува еден лудак кај пилотите и им вика Дај бе да го повозам малку авионот.
Пилотот: Како да ти го даам бе, од кај знаеш ти да пилотираш?
Лудакот: Кој не знае бе? И почнал да набројува: ова копче е за тоа, ова е за тоа, она за тоа и уште еден куп други.
Пилотот зачуден и му вика: абе ти стварно си знаел.
Па знам, што ти реков јас, дај сега малку..
Пилотот: Ок ке ти го дадам ама ако ги смириш оние твоите назад оти главата ми потече, цело време развикуваат назад.
Важи му вика лудакот и оди назад и се враќа по две минути а назад штама, ни глас не се слуша.
Пилотот: Добро бе што им направи што замолкнаа наеднаш?
Лудакот: Ехх.. што е лесно, ене им фрлив една топка надвор и сите заминаа да играат фудбал!!!

Бегалци

Си биле тројца лудаци и ги затвориле во една соба каде што нигде немало отвор.
И првиов лудак вика:
– Абе да имаше прозорец јас веднаш ќе избегав.
Вториов лудак рекол:
– Абе да пробам да избегам од WC школката, ама дупката е мала.
И третиов извикал:
– Сега јас ќе пробам да избегам преку клучалкава.
Се засилил и удрил со главата и паднал. Потоа првиов лудак му вели на вториов:
– Леле абе овој се утепа, сигурно стражарот го заборавил клучот!