Дома / Вицови / Личности (страна 4)

Личности

Трпе и Трпана, Мујо и Хасо, Цветко, Чак Норис.

Нова кола

Трпе купува автомобил Audi, па Трпана му вика:
– Трпе колата е половина моја, сакам и јас да се научам да возам!
– Точно Трпано, колата е навистина пола твоја, ама заборавиле на твојата страна да стават волан!

Заем

Трпе му вели на Цветко:
– Цветко, дај ми 100 евра на заем, многу ми требаат.
– Добро, ќе ти дадам. Ама прати ја жена ти вечерва да спие кај мене.
Трпе не сакал да ја прати Трпана, ама многу му требале парите, па и рекол на Трпана:
– Вечерва да одиш кај Цветко и добро да се претставиш зошто вети дека ќе ми даде 100 евра.
Оди Трпана вечерта кај Цветко. Ја поминува ноќта и утрото се враќа дома.
– Што се случи Трпано?! Добро ли се претстави? Ќе даде ли 100 евра?
– Абе, Цветко рече дека и 200 си заслужил да ти даде… ама нeмал!

Острење

Оди Трпе кај швалерката на вечера.
Додека спремала вечера му рекла на Трпе да ги наостри ножевите бидејќи не сечеле.
Остри Трпе и едно време сам си вика:
– Еее, мамето нејзино, како кај мене стално се остри, а јас никогаш не ги острам…

Приказни

Доцна навечер, малиот Трпе се буди и оди до креветот кај што спие мајка му:
– Мамо, мамо, те молам раскажи ми уште една приказна, не можам да заспијам…
– Дојди легни кај мама, кај и да е, ќе дојде татко ти и на двајцата ќе ни раскажува приказни…

Бакшиш

Се враќа Трпе пијан дрво рано сабајле. Влегува во дворот и одеднаш петелот почнува да кукурика.
Трпе застанува, буричка по џебовите, вади ситни пари и му ги фрла на петелот:
– Никој мене не ми пеел за џабе, нема ни ти!

Вишок

Зборат Трпана и Цвета:
– Леле имам 10 кила вишок…
– Ехе, јас имам 100 кила вишок!
– Што збориш бе! Ништо не ти се познава…
– Не се познава, дома дреме по цел ден и гледа телевизија…

Љубов

Трпе му се доверува на Цветко:
– Нешто многу ме мачи.
– Кажи да ти помогнам.
– Треба да се женам, имам две девојки.
– И?
– Едната е постара вдовица, ама многу богата, има 3 коли, 2 џипа и 4 стана.
– А другата?
– Млада, згодна и паметна девојка, ама сиромашна.
– Ожени се за младата, битна е љубовта! … А, каде живее таа вдовицата?

Досада

Трпе седнал дома и сам си размислува:
Јас јадам – жена ми готви.
Јас валкам – жена ми чисти.
Јас правам неред – жена ми средува.
Па што ке прави она, да не сум јас?

Рати

Трпе се загледал во една згодна блондинка и инстинктивно ја прашал:
– Извинете госпоѓице, веќе цел час ве гледам и сакам да ве прашам… Градите ваши ли се?!
– Уште не. Имам уште 2 рати од кредитот за исплаќање.

Навигација

Трпана му звоне на Трпе:
– Трпе, да не ја имаш чепкано навигацијата на колата?
– Да, сакав да видам колку е растојанието од Скопје до Охрид.
– Е фала многу, јас сум во Охрид..