Дома / Вицови / Личности (страна 2)

Личности

Трпе и Трпана, Мујо и Хасо, Цветко, Чак Норис.

Вага

Застанува Трпе да се измери на вага и го вовлекува стомакот.
– Тоа нема да ти помогне – му вели Трпана.
– Помага, помага. Инаку не можам да ги видам бројките.

Дипли

Трпе мести огледало дома:
– Доволно е една типла, ќе држи.
А Трпана му враќа:
– Штом има две дупки, треба две да се стават.
– Добро, вечер кога ќе легнеме ќе те потсетам на ова.

Облог

Богат француски производител на вино дошол во некое кафанче во Кавадарци и ставил 5.000 евра на масата и рекол:
– Кој може на екс да испие 5 литри вино ќе ги добие парите.
– Јас! – рекол Трпе, само да ме почекате 30 минути. Французинот се согласил.
По 30 минути се враќа Трпе и за 20 секунди испил 5 литри вино.
Французинот му ги дал парите и го прашал зошто чекал 30 минути за да ги испие 5-те литри вино:
– Пааа…бев до дома да видам дали стварно можам, за да не се брукам пред пријателите.

Живот

Трпе и раскажува на жена си:
– Жено, си мислам, како се тркалаат годините… Имаме куќа, вила, две коли и две деца.
А се сеќаваш ли на времето – живеевме под кирија, возевме велосипеди и постојано немавме пари.
Ама, од друга страна пак, секоја вечер си легнував со дваесетгодишна…
– Легни си ти пак со некоја двадесетгодишна и ќе видиш како ќе ти се вратат и точакот и киријата и беспарицата!

Претплата

Цветко на шалтер:
– Добар ден. Сакам да се претплатам за една година.
– Господине ова е винарија, фитнесот е на горниот спрат…
– Знам, знам.

Изгубен случај

Малиот Трпе доаѓа дома и вика по мајка му:
– Мамо, во школо сите ми викаат дека сум бил изгубен случај!
– Дете, ти живееш во другата зграда.

Мир и тишина

Докторот и вели на Трпана:
– И запамтете, дека освен лекарствата на вашиот сопруг му се потребни мир и тишина.
– Абе докторе, јас тоа дење и ноќе му го зборувам!

Корица

СМС од синот:
“Тато, вечерва нема да си дојдам дома. Ќе учиме физика со Трпана.”
СМС од таткото:
“Сине, стави му корица на учебникот.”

Риба

Цветко се пушта на некоја девојка:
– Аххх… баш си рибетина!
– Ммм да, и во хороскоп сум риба.
– Знам!
– Од кај знаеш?
– Паа имаш бркови као сом!

Поучна приказна

Му стига на Трпе препорачано писмо од УЈП, лично таму да се појави, бидејќи многу малку приход пријавил за данок.
Прво отишол кај сметководителката да се консултира, и сметководителката му вика:
– Облечи го нај старото одело, да изгледаш сиромав, они да видат дека немаш пари, и дека го имаат погрешено пресметано данокот.
Трпе за секој случај отишол и кај адвокат, и овој му рекол:
– Море облечи го најубавото одело што го имаш, ќе видат дека ги почитуваш и може ќе ти ја намалат цифрата за плаќање данок.
Трпе збунет, отишол и кај попот, и него да го праша.
Попот молчел некое време, и му рекол:
– Ќе ти кажам една приказна Трпе… Во очи на свадба младата невеста ја прашува мајка си, каква спаваќа да облече за првата брачна ноќ. Мајка и рекла долга со долги ракави, после ја прашала сестра си, а она и рекла куса и секси спаваќа…
– Ама попе што има врска оваа приказна со мене?!
– Иста е како твојот случај бе Трпе, што и да облечиш, ќе те ебат!