Дома / Вицови / Личности

Личности

Трпе и Трпана, Мујо и Хасо, Цветко, Чак Норис.

Лов

Цветко заедно со своето друштво отишол на лов. Резервирале двокреветни соби, но никој не сакал да дели соба со Трпе, бидејќи многу хрчел. Заедно одлучиле дека не е фер само еден да мора да го трпи, туку секоја вечер да се менуваат.
По првата ноќ со Трпе, еден од нив се разбудил сиот бушав и со големи темни подочњаци.
Другите, пак, нервозно го прашале:
– Човек, што ти се случило?
– Трпе толку многу хрчеше, што јас цела ноќ не заспав, седев во кревет и гледав.
Следната ноќ, дошол друг на ред. Кога станал во утринските часови изгледал ужасно блед, подуен и одвај стоел на нозе.
Другите го прашале: Како помина, бидејќи изгледаш ужасно?
– Тоа беше неподносливо. Трпе рчи како пила. Цела ноќ јас само гледав.
Слично поминале и останатите. На ред дошол Цветко.
Во утринските часови се појавил свеж, одморен и со одлично расположение.
Цветко:
– Добро утро, другари!
Тие не можеле да си поверуваат на очите:
– Како е тоа возможно?
Цветко:
– Па кога се спремавме да си легнеме во кревет, се доближив до Трпе, го прегрнав, го допрев неговиот задник со блага насмевка и бакнеж за добра ноќ. Останатиот дел од вечерта Трпе остана буден, седеше и ме гледаше.

Јајца

Цветко се враќа дома од Авганистан како државен херој. Претседателот на државата го прашува:
– Што можеме да направиме за еден државен херој како тебе?
– Измерете ми го половиот орган од врвот па се до јајцата и за секој сантиметар дајте ми по еден долар.
На тоа претседателот:
– Дали е тоа се што можеме да направиме за тебе? Па добро.
Тие почнуваат да мерат и кога стигаат до местото каде што треба да се јајцата, го прашуваат Цветко:
– Цветко, но каде се вашите јајца?
– Во Авганистан.

Страв

Иде Трпе во кафана и ги прашува другарите:
– Кој се плаши од жена си нека стане?
Сите станале, само еден продолжил да седи и Трпе го прашува:
– Ти бе зашто седиш?
– Само што ми ја спомна ми се пресекоа нозете.

Ѓавол

Во жестока караница Трпана му вели на Трпе:
– Подобро да се омажев за ѓаволот, отколку за тебе!
– Е не можеш, бракот помеѓу блиски роднини не е дозволен!

Ракомет

Трпана му вели на Трпе: – Бирај или јас или ракометот?
Трпе: – Ќе размислам 60 минути.

Психијатар

Трпе оди на психијатар.
– Докторе, го слушам мебелот како ми зборува по дома.
– Како тоа ви зборува?
– Па така, спијам со жена ми во кревет и го слушам шкафот како збори со жена ми и вика “Заспа овој?”, а она му вика “Изгледа” па шкафот вика “Добро одам ја полека од тука” и тогаш се будам бесен и му викам: “Не одиш никаде! Сеуште те немам исплатено!”

Изум

Седат Трпе и Цветко запиени во кафана, Цветко прашува:
– Трпе, дали знаеш дека американците го измислиле телескопот за да гледаат во ѕвездите?
– Знам!
– А знаеш ли дека русите го измислиле перископот да гледаат над вода?
– Знам!
Трпе се врти и го прашува Цветко:
– А добро ти знаеш дека Македонците измислиле направа за гледање преку ѕид?!
Цветко збунет одговара:
– Еј, навистина? Која е таа справа?
– Прозор идиоту еден!

Странство

Доаѓа Трпе од странство и ја гледа Трпана трудна.
– Трпана, како си затруднела кога јас не сум бил тука!?
– Кога отиде, го однесе шеќерот, го однесе мармаладот, па со што да го почастам јас кумот…

Убавина

Цветко го прашува Трпе:
– Што би сакал да бидеш глуп или убав?
– Глуп!
– Зошто глуп?
– Затоа што убавината е минлива.