Дома / Пишанки (страна 6)

Пишанки

Скопска ситуација депресинг #3

Деновиве немам пишано ни три збора на хартија, полека умирам, дел поради труење од алкохол, дел поради мојата писателска апстиненција. Празници… најлошото време во годината, единствениот период кога се чувствувам по бескорисен од кога и да е. Забава, алкохол, забава, руска слата, алкохол, кафе со алкохол, кифлички, руска и пак ...

Повеќе...

Превенција на ајвер како медиокритет на генералната гастрономија

Викендов праев ајвар, и додека го мешав, ми текна на тебе. Ти текнува ли кога мешавме чочек, качени на столчиња, запијанети кај другар ми дома, коа праеше журче? Јако беше. Коа ги полневме теглите, ми текна на тебе. Ти текнува ли кога купивме тегла мармелад од шипка и го мачкавме ...

Повеќе...

Скопска ситуација депресинг #2

Се случи и тоа, квази вонредна состојба во срцето на градот ни убав. А градот убав пак ќе никне, само што нема некоја калаштура со мало бикини да го поткрене, а после тоа може и тој самиот. Се будам пред некој ден, цел во пот, вознемирен и безизумен зошто сонот ...

Повеќе...

Скопска ситуација депресинг

Живеам во Скопје целиот свој живот, освен оние години кога не живеев, тука сум роден како трето колено в град, а некаде осумнаесето колено од скопската околија. Фино звучи нели, помпезно и чисто градски. Можеби и таков нагласок ќе удрам сега со своите небитни плачки на лист хартија. Пред одредено ...

Повеќе...

Кариера и реципроцитет на фецес како нус појава

Кај нас најлесно е определба на кариера. Еве на пример, јас колумни во локумни пишувам. За овој рецепт беа потребни само интернет пристап и компјутер. Нејсе за нејзе, како младината станува имуна на сите трендови и ја определува кариерата и љубовта кон работата. Просто не можам да поверувам колку ентузијастички ...

Повеќе...

Слаткиши на еден изгорен евреј

Аудио верзија горе! Деновиве се појави една невообичаено позитивна статистика на нашиве напатени простори. Позитивна колку што е позитивна еврејската приказна во времето на втората светска војна. Фасадно добро поткрепена и со одлична изолација, некој си статистичар или статистичарка статично го дрви за тоа колку ние сепак и покрај крајот ...

Повеќе...