Дома / Факти (страна 10)

Факти

Факт #86

Првата фотографија ја развил Жозеф Нисефор Ниепс во 1827 година.

Факт #85

Авокадото, своето име го добило од шпанскиот збор „aguacate“, кој е изведен од зборот „ahuacatl“ што значи тестис.

Факт #84

Првата тројка во НБА ја постигнал Крис Форд.

Факт #83

Алјаска е најсеверна, најзападна и најисточна држава во САД.

Факт #82

Пластичните шишиња првпат се употребени за негазиран пијалок во 1970 година.

Факт #81

Првото стапче за уши го измислил Leo Gerstenzang во 1920 година, кога ја гледал својата жена како ги чисти ушите на нивното бебе со помош на памук замотан на чепкалка.

Факт #80

Науру е единствена земја во светот без официјален главен град.

Факт #79

Нов Зеланд е единствена земја во светот која ги содржи сите климатски зони.

Факт #78

Змиите се имуни на сопствениот отров.